Huis en tuin

Wat heb je nodig voor jouw planten?

379views

Ben jij een liefhebber van planten? Dan ben je niet alleen! Zowel kamerplanten als tuinplanten worden de laatste tijd steeds populairder. En dat is goed nieuws. Het is aangetoond dat kamerplanten een mens gelukkiger maken. Dat gevoel hadden velen al een tijdje, maar dat gevoel is nu bevestigd door de wetenschap.

Ook tuinplanten zijn super nuttig. Naast dat onze tuinen er flink van opknappen zijn ze ook goed voor de natuur. Tuinplanten zijn goed voor het leefklimaat van vele insecten, die op hun beurt weer vogels en ander leven aantrekken.

Nu je weet waarom kamer- en tuinplanten zo fijn en belangrijk zijn, wil je natuurlijk ook weten hoe je zo goed mogelijk voor ze kunt zorgen. Om dat goed te kunnen doen heb je een flinke dosis liefde en passie nodig. Dan ben je al een heel end. Daarnaast is het handig om nog wat planten benodigdheden in huis te hebben. Lees daarover snel verder.

Een geschikte pot

Het eerste item op jouw lijstje van planten benodigdheden is een geschikte pot. We zeggen hier bewust “geschikt” omdat de functie veel belangrijker is dan het uiterlijk. Velen zullen een pot kiezen op basis van uiterlijk, maar dat is vaak niet het beste voor de plant.

Kies namelijk altijd een pot met een gat in de bodem. Zo kan overtollig water uit de pot wegstromen. Dit overtollige water kan ontstaan bij regenval, als je plant buiten staan, maar ook als je de plant zelf water geeft.

Ook de afmetingen zijn zeer belangrijk. Er zijn planten die graag veel ruimte hebben om te groeien. De Avocadoplant is daar een goed voorbeeld van. Ook zijn er planten die juist liever in een krappe pot staan, zoals een Sanseveria.

Als je er voor zorgt dat je voldoet aan bovenstaande punten, dan maak je jouw plant gelukkig. Een gelukkige plant is belangrijker dan een mooie pot!

Potgrond

Nu je een goede pot hebt, moet je ook zorgen voor de juiste potgrond. Er zijn veel verschillende soorten potgrond op de markt. Sommigen zullen zeggen dat een universele potgrond geschikt is voor alle planten. Het is zeker waar dat veel planten prima zullen groeien in universele potgrond. Dat wil niet zeggen dat ze het niet stukken beter zouden doen in potgrond die speciaal voor dat type plant is ontwikkeld.

Een Citrus of een Oleander zijn planten die van nature in een heel ander gebied groeien dan bijvoorbeeld een Hoya of een Maranta. Als je kijkt naar de verschillende leefgebieden zou het eigenlijk heel gek zijn om ze in dezelfde potgrond te zetten.

Kies dus een potgrond uit die is afgestemd op de behoeftes van jouw plant. Dit geldt voor zowel kamer- als tuinplanten.

Hydrokorrels

Het kan zijn dat je de term “hydrokorrels” nog niet eerder hebt genoemd. Waarschijnlijk ken je wel de term kleikorrels. Als je de korrels zou zien herken je ze zeker. Het zijn die kleine bruine korrels die je vaak in een plantenbak ziet.

Hydrokorrels zijn uitermate geschikt om onderin de pot te leggen. Zo creëer je een laag van hydrokorrels onder de aarde. Deze laag is prettig voor de plant die in de pot staat omdat overtollig water door de aarde heen, in de laag met hydrokorrels kan stromen. Vervolgens geven deze hydrokorrels het water weer gedoseerd af.

Een plantenspuit

Ook een plantenspuit is een onmisbare tool in de verzorging van jouw planten. Voor kamerplanten gebruik je een plantenspuit meestal om de bladeren te benevelen. Doordat je een plantenspuit kunt instellen op nevelstand kun je heel gemakkelijk grote oppervlaktes nat maken, zonder dat je de bladeren beschadigd met een harde straal.

Voor tuinplanten is het vaak niet nodig om de bladeren handmatig nat te maken. Dat gebeurt al door de regen. De meeste tuinders gebruiken een plantenspuit voor het spuiten van gif tegen bladluis. Bij veel planten, en dus veel oppervlakte, kun je ook kiezen voor een drukspuit.

Plantenvoeding

Tot slot staat de plantenvoeding op de lijst. Voeding is een onderdeel dat veel mensen helaas vaak vergeten. Als planten in de volle grond staan is voeding belangrijk, maar in een pot is het essentieel. Een plant in een pot is afhankelijk van de voeding die jij hem toedient. Besteed hier dus aandacht aan.

Leave a Response