Huis en tuin

Wat is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)?

WAB
440views

De wet arbeidsmarkt in balans moet ervoor zorgen dat vast personeel weer aantrekkelijker wordt voor bedrijven. Er zijn verschillende zaken aangepast door de WAB. Bijvoorbeeld het ontslagrecht, de ketenregeling en de WW-premie. Ik ga hieronder precies uitleggen wat de WAB inhoudt.

Repareren van problemen

De WAB is gekomen om ervoor te zorgen dat de arbeidsmarkt nog beter te reguleren is. Maar veel mensen zeggen dat de WAB er eigenlijk gekomen is om de fout van de wet werk en zekerheid (WWZ) te repareren. De WWZ moest er namelijk voor zorgen dat de kloof tussen ‘vast’ en ‘flex’ werd verkleind. Het lijkt erop dat dit niet is gelukt: Die kloof is juist groter geworden door de WWZ. De WAT bevat een uitwerking van maatregelen die al in het regeerakkoord waren aangekondigd. Zoals de titel van de wet doet vermoeden, is het kabinet van mening dat de arbeidsmarkt uit balans is.

Vast of flexibel personeel

Veel bedrijven hebben al lang de vraag of ze liever kiezen voor vast personeel of voor flexibel personeel. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven dit niet baseren op aard van werk, maar eerder op kosten en de risico’s. Dit leidt ertoe dat steeds meer werknemers, vooral mensen die net op de arbeidsmarkt komen, flexwerk (moeten) doen. Dit kan er dus voor zorgen dat je minder snel aan een baan komt. Het kabinet vond dat dit geen goede manier van handelen was en daarom kwamen ze met nieuwe regels, die ervoor moesten zorgen dat het voor werkgevers aantrekkelijker werd om mensen in vaste dienst te nemen.

Contract voor onbepaalde tijd

Het kabinet wil dit bereiken door vaste arbeid, contact voor onbepaalde tijd, minder vast te maken. Daar staat tegenover dat flexibele arbeid minder flexibel wordt en daardoor minder aantrekkelijk.

Wat staat er in de WAB?

  • Ontslagrecht aangepast. Zoals hierboven al aangeven, moet dit ervoor zorgen dat vast werken minder vast wordt.
  • Flexibele arbeid minder aantrekkelijk
  • Nieuwe indeling WW-premie. Voor elke werknemer die je vast in dienst neemt, krijg je in de toekomst een bonus van de overheid. Je gaat als werkgever namelijk een lagere WW-premie betalen voor vaste werknemers.

Leave a Response