Auto&vervoer

Wat is een e-bike?

e
894views

E-bike staat voor electric bike. De E-bike is bijna niet meer weg te denken en ze worden steeds populairder. De e-bike is vooral populair onder de 60 plusser, maar de e-bike wordt steeds vaker op jongere leeftijd gekocht. Maar wat is de e-bike nou precies en hoe werken ze?

Hoe werkt de e-bike?

Een e-bike is een fiets waarbij de bestuurder niet meer met moeite hoeft te trappen. Dit komt omdat er een gashendel op de fiets zit wat de elektrische motor aanstuurt. Hoe meer gas je geeft, hoe harder de fiets zal rijden. Ondanks dat je bijna niet meer trap blijft de e-bike een fiets. De fietser kan zonder de motor te gebruiken ook normaal fietsen. De kosten van een e-bike ligt tussen de 900 en de 7000 euro.

Wat is het verschil tussen een e-bike en een elektrische fiets?

In tegenstelling tot de e-bike moet je bij de elektrische fiets zelf wat meer moeite doen om vooruit te komen. De elektrische fiets biedt alleen ondersteuning op het moment dat je zelf aan het trappen bent, bij de e-bike is de ondersteuning continue. Zowel bij de elektrische fiets als de e-bike zijn er verschillende programma’s aanwezig. De programma’s gaan van minimale-  tot ruime trap ondersteuning. Er is ook een elektrische fiets met een trapondersteuning. In plaats van bij het trappen geeft de fiets ondersteuning bij de kracht die er op de pedalen uit wordt geoefend. Als je een berg op gaat geef je meer kracht op de pedalen en zal de trapkracht ondersteuning worden ingeschakeld. De kracht wordt gemeten met een sensor. 

Naast de elektrische fietsen en de e-bike is er tegenwoordig ook een e-bike waar een nummerplaat op moet. Dit is nog niet ingegaan in Nederland, maar wel al in België. In België moet je namelijk verplicht een autoverzekering nemen als je e-bike de 25 tot 45 km kan. Je krijgt dan een nummerplaat die 10×12 cm is. De autoverzekering voor de e-bike kost tussen de 50 en de 160 euro. Daarnaast is het dragen van een helm ook verplicht.

Ben jij opzoek naar een e-bike? Ga dan naar Brouwer Bike Store

Leave a Response