PC&internet

Wat is ‘flipping the classroom’?

27views

Een term die tegenwoordig in het onderwijs steeds meer wordt gebruikt is flipping the classroom, Engels voor ‘het klaslokaal omdraaien’. Het idee achter flipping the classroom is dat het leerproces wordt omgedraaid, dit betekent dat waar leerlingen voorheen in de klas uitleg kregen waarna ze thuis huiswerkopgaven maakten leerlingen in een omgedraaid klaslokaal eerst thuis de stof bestuderen waarna ze in de klas samen aan opdrachten werken om de stof beter te begrijpen. Flipping the classroom heeft een aantal voordelen ten opzichte van klassieke lesmethoden, mede doordat het beter bestendig is tegen moderne ontwikkelingen.

  1. Flipping the classroom geeft leerlingen inspraak

Een groot voordeel van flipping the classroom is dat leerlingen precies de aandacht kunnen krijgen die ze nodig hebben. Je herinnert je zelf waarschijnlijk nog uit je schooltijd dat je bij het volgen van de uitleg de ene keer suf voor je uit zat te staren omdat je het eigenlijk al begreep, maar vervolgens een andere keer weer helemaal niets begreep van wat er werd uitgelegd. Flipping the classroom geeft leerlingen eerst een hele hoop materiaal om te bestuderen, als ze het niet allemaal nodig hebben is dat prima, dan bestuderen ze wat minder. Als ze het toch niet helemaal begrijpen kunnen ze later in de klas altijd vragen stellen.

  1. Flipping the classroom is toekomstbestendig

Het onderwijs van nu is heel anders dan het onderwijs van een paar jaar geleden, en dat komt allemaal door het internet. Leerlingen zijn gewend zelf informatie op te zoeken, en flipping the classroom sluit daarop aan. Daarnaast is het heel makkelijk om huiswerkopgaven van het internet te halen, of zelfs helemaal door een robot te laten schrijven. Daarnaast zorgt afstandsonderwijs voor een aantal uitdagingen: traditionele uitleg sluit simpelweg niet meer aan. Met flipping the classroom kan je de lesstof hierop aanpassen en ervoor zorgen dat niemand achter blijft door het afstandsonderwijs.

Leave a Response