health

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie
528views

Fysiotherapeuten helpen mensen die getroffen zijn door ziekte, verwonding of handicap door middel van oefeningen, behandelingen en natuurlijk een stukje advies. Fysiotherapeuten zorgen voor een goede lichamelijke gezondheid, helpen patiënten pijn te beheersen en ook te voorkomen. Veel mensen denken misschien dat fysiotherapeuten vooral met rug- en sportgerelateerde blessures werken, maar dat is niet altijd het geval. Fysiotherapeuten zijn hoogopgeleide gezondheidswerkers die behandeling bieden aan mensen die lijden aan lichamelijke problemen. 

Soorten behandelingen

Manuel therapie (met de handen)

Misschien wel het handigste hulpmiddel waarover een fysiotherapeut beschikt? Zijn of haar eigen handen. Deze techniek omvat een aantal verschillende methoden, waaronder massage, mobilisatie, manipulatie en krachtoefeningen. Manuele therapie is zelfs zo effectief dat het door velen wordt beschouwd als een fundamenteel onderdeel van elk behandelplan voor fysiotherapie.

Oefentherapie

Een van de belangrijkste methoden die vaak over het hoofd wordt gezien is oefentherapie. Hiermee kan de patiënt zelf oefeningen uitoefenen. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook denken aan een alternatief voor de huidige zittende achter een bureau gekleefde levensstijl of als een versterkend hulpmiddel in reactie op een specifieke blessure. Tevens kun je oefentherapie uitstekend gebruiken om zwakke spieren te versterken en waar mogelijk pijntjes en kwalen de deur te wijzen. Een populaire vorm van lichaamsbeweging die door fysiotherapeuten wordt gebruikt om ziekten te behandelen en de gezondheid te bevorderen? Wateroefening, of te wel hydrotherapie.

Echografie

Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van een zender om hoge geluidsgolven uit te zenden die de bloedsomloop bevordert en tegelijkertijd warmte genereert in het bindweefsel. Echografie is perfect om achter de bron van je klachten te komen. Zit je al een tijdje met een bepaalde klacht en kun je deze niet helemaal plaatsen, door middel van echografie worden er opnames gemaakt van het huidige bewegingsapparaat. Dit kunnen peesblessures, slijmbeursontstekingen en verrekkingen zijn.

Elektrische stimulatie

Deze techniek, ook bekend als shockwave therapie, omvat het toepassen van elektrische stimulatie om ervoor te zorgen dat anders spieren samentrekken. Het lichaam reageert hierop door herstel-stimulerende stoffen vrij te maken, waardoor je al snel resultaat merkt. Bewegen zal een stuk makkelijker gaan en pijntjes verdwijnen. 

Accupunctuur

Bij acupunctuur worden fijne naalden op specifieke punten van het lichaam ingebracht, met als doel pijn te verminderen en herstel te bevorderen. Al veel mensen zeggen baat te hebben bij deze vorm van fysiotherapie. 

Advies

Fysiotherapie omvat ook een stukje educatie en advies. Van het adviseren van cliënten over dagelijkse oefeningen om thuis uit te voeren tot het trainen van het gebruik van hulpmiddelen zoals rolstoelen en krukken. Fysiotherapeuten leren cliënten hoe ze zelf bezig kunnen met herstel en blessurepreventie.

De behandelmethoden die hierboven beschreven staan, zijn een greep uit de diverse specialisaties van een fysiotherapeut. Meer weten, zoek dan je lokale fysiotherapeut op zoals: fysiotherapie Enschede Roombeek

Leave a Response