huis en tuin

Wat is verf

95views

Verf is iets wat we allemaal kennen en vaak gebruikt wordt voor verschillende doeleinden door diverse personen. Verf is iets wat uit drie delen bestaat, een vast gedeelte en twee vloeibare delen. Het vast deel van verf bestaat simpelweg uit verfstof, om het vast te houden word er een vloeibaar bindmiddel gebruikt en om het een beetje vloeibaar te houden wordt er een verdunner gebruikt. Hierdoor blijft de verf nog soepel en kan het makkelijker gebruikt wordt tijdens het verven.

Verf is verkrijgbaar in diverse soorten kwaliteiten van verschillende merken en natuurlijk in veel verschillende kleuren. Ook zijn er veel verschillende soorten verf. Verf wordt gebruikt door vele soorten mensen van kunstenaren naar huisververs en graffiti-artiesten die het allemaal op een andere manier gebruiken. De ene gebruikt een kwast, deze gebruikt een roller en de andere gebruikt een spuitbus.

Toepassing verf

Er zijn veel verschillende dingen waar je verf kan toepassen dat allemaal een andere doel heeft. Verf kan bijvoorbeeld gebruikt worden als bescherming zoals bij gebouw of constructie, het kan gebruikt worden als decoratie bijvoorbeeld bij meubels, het kan gebruikt worden om iets te signaleren of aandacht te vragen en het is een essentieel element bij schilderkunst. Het materiaal waar verf op wordt gebruikt kan variëren van hout, metaal, kunststoffen tot en met steen. Je kunt niet hetzelfde verf gebruiken voor deze materialen en hetzelfde resultaat verwachten.

Daarom worden er verschillende soorten verf gemaakt die kunnen worden toegepast op verschillende soorten materialen en dit geldt ook voor bepaalde industrieën die deze materialen gebruiken. De houtmeubelindustrie heeft andere eisen voor verf dan de stalenmeubelindustrie. Dit is natuurlijk omdat het twee compleet verschillende materialen zijn en dus om een goede kwaliteit tijd te leveren wil bijvoorbeeld de houtmeubelindustrie met verven werken die speciaal zijn gemaakt voor hout.

Soorten verf

Er zijn natuurlijk verschillende kleuren verf die worden geproduceerd door verschillende bedrijven. Maar er zijn ook verf soorten die een ander soort lak heeft die je ook weer op allerlei materialen kan toepassen zoals hout. Voor hout kun je bijvoorbeeld een glans achter laten met glans houtverf maar je kunt ook een matte lak gebruiken met matte houtverf. Dit soort verf wordt vaak gebruikt omdat het niet zo veel glanst en geeft het iets waar je het op verft een scherp uiterlijk. Het wordt gebruikt voor meubelen en andere interieur in het huis. Ook kan het worden toegepast aan schuttingen en alle tuinmeubelen. Glans en matte zijn echter niet enigste soorten verf met een bepaalde glansraad.

Er zijn ook zijdeglanzende, halfglanzende en hoogglanzende verven beschikbaar. Hoogglans wordt vaker buiten gebruikt omdat het minder gevoelig is tegen diverse weersomstandigheden. Maar hoe wordt de glansraad gemeten? De glansraad wordt gemeten met een glansmeter die de lichtstraal meet vanuit verschillende hoeken op het verf. De glansraad wordt uitgedrukt met een percentage en zoals je al had gedacht is hoogglanzende verf het meest glanzend met een percentage van 85%. Halfglans verf heeft een percentage van 70%, zijdeglans verf heeft een percentage van 30% en matte verf glanst het minste met een percentage tussen 0% en 15%.

Naast deze verfsoorten bestaat er ook wegenverf. Dit materiaal kan worden toegepast op het asfalt in de vorm van veiligheidsmarkeringen. Een bekend bedrijf is Van den Berg Markeringen. Zij zorgen ervoor dat de belijning professioneel wordt aangebracht.

1 Comment

Leave a Response