Uncategorized

Welke soort filament in een 3D-printer?

3D
348views

Wanneer je een object wilt gaan printen met een 3D-printer, dan moet je eerst de keuze voor het juiste plastic, of filament, maken. Dit kan enerzijds een lastige keuze zijn omdat er meerdere soorten plastic zijn. Anderzijds zijn er ook veel verschillen in de kenmerken, waardoor de keuze juist in het geheel niet lastig hoeft te zijn. Het is dan vooral belangrijk om vooraf te bepalen welk soort plastic het best past bij het soort object dat je wilt maken. Om dit iets gemakkelijker te maken is het goed om te weten welke verschillen er precies zijn.

Het soort 3D-printer dat je gebruikt

Een belangrijke zaak die meegewogen moet worden bij de keuze voor een filament, is het soort 3D-printer dat gebruikt wordt. Het is vaak zo dat een bepaald type past bij een bepaalde printer. Het is dus in de eerste plaats altijd belangrijk om te weten of een printer wel of niet met een bepaald type plastic om kan gaan. Wel is het zo dat deze verschillen meer en meer lijken te vervagen door de ontwikkelingen op het gebied van de printers van de laatste jaren. Dit maakt het interessant om meer met de printers te doen.

De soorten filamenten


Wie voor het eerst met een 3D-printer iets gaat printen, zal veel hebben aan kennis over de verschillende soorten filament die er zijn. Dit maakt het ook net iets beter mogelijk om het juiste materiaal te kiezen. In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor PLA of ABS. Al kan het soms ook interessant zijn om PETG te kiezen. Daarnaast zijn er nog de zogenaamde flexibele vormen van plastic als filament. Dit zijn echter soorten voor hele specifieke taken die meestal niet gebruikt worden door mensen die hun eerste projecten met een 3D-printer zullen gaan doen.

Leave a Response