huis en tuin

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

125views

Er zijn vier soorten zonnepanelen, elk met hun eigen voordelen en kosten. Het kan soms lastig zijn om in te schatten welke zonnepanelen het beste zijn in jouw situatie. Gelukkig leggen we in de onderstaande blog de verschillen uit.

Monokristallijn

Monokristallijn zonnepanelen hebben één kristal. Deze soort zonnepanelen zijn vaak helemaal zwart of blauw. Monokristallijn zonnepanelen behalen het hoogste rendement, maar ze zijn ook iets prijziger. Zo zijn ze duurder dan polykristallijn en amorf zonnepanelen. Dit soort panelen zijn geschikt voor kleine daken, omdat er meer rendement behaald kan worden.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen hebben meerdere kristallen, deze zijn vaak erg grof. Als je een polykristallijn zonnepaneel van dichtbij kijkt lijkt het net op gebroken glas, vaak blauw. Polykristallijn wordt vaak omschreven als de budget zonnepanelen omdat ze zo gunstige prijs hebben. Hierdoor kunnen er meerdere zonnepanelen worden geplaatst, ideaal voor de grotere daken.

Het verschil tussen mono- en polykristallijn is de hoeveelheid kristallen.

Dunne film, of amorf

Dunne film, of amorf, zonnepanelen bevatten juist helemaal geen kristallen. Hierdoor zijn de zonnepanelen makkelijker te plaatsen, ze zijn namelijk makkelijk te buigen. Het rendement op zonnepanelen zijn het laagst, maar de prijs ook. Deze zonnepanelen worden eigenlijk alleen gebruikt op voertuigen zoals bussen of boten.

Glas-glas

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste soort zonnepanelen. Ze hebben de langste levensduur, daarmee geniet je ook het langst van de voordelen. Andere soorten zonnepanelen werken slechts op 80% van hun capaciteit na 20 jaar, maar bij glas-glas is dit niet het geval.

Welke soort kies je wanneer?

Je bent nu bekend met de bovenstaande soorten zonnepanelen, maar wanneer gebruik je nou welke? Dunne film zonnepanelen worden eigenlijk alleen ingezet voor voertuigen. Woon je op een woonboot? Dan kan dit wel een goede keuze zijn.

Bij kleine daken wordt het aangeraden om te gaan voor monokristallijn zonnepanelen. Deze leveren namelijk meer op, dan kom je dus sneller weg met een kleiner aantal zonnepanelen. Polykristallijn zijn het meest geschikt voor grote daken, je kan er meer plaatsen door de lagere kosten en behaalt zo een soortgelijk rendement.
Glas-glas zonnepanelen zijn eigenlijk in vrijwel elke situatie een goede keuze. Ze zijn wel iets prijziger, maar behalen een zeer hoog rendement en hebben ook een langere levensduur.

Leave a Response