Ieder jaar krijgt zo’n 5 procent van de Nederlanders een depressie. Een depressie is heel iets anders dan je eventjes neerslachtig of somber voelen. De klachten blijven weken of soms maandenlang bestaan en je hebt nergens meer zin in. Bij milde klachten kun je een depressie zelf overwinnen, maar soms kom je er zelf niet uit. Dan kan therapie helpen. Maar welke therapie helpt bij een depressie?
Cognitieve gedragstherapie
Er zijn verschillende soorten therapie die effectief kunnen zijn bij het behandelen van een depressie. Een daarvan is cognitieve gedragstherapie. Deze vorm van therapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve patronen. Samen met een therapeut ga je op zoek naar de oorzaak van je negatieve gedachten. Waarom denk je bijvoorbeeld dat iedereen je stom vindt? En hoe heeft deze gedachte invloed op jouw depressieve gevoelens? Met cognitieve gedragstherapie zet je negatieve denkpatronen om in meer realistische patronen.
Interpersoonlijke therapie
Wanneer een depressie is ontstaan door problemen met sociale relaties kan interpersoonlijke therapie effectief zijn. Met problemen met sociale relaties bedoelen we onder andere het verbreken van een relatie, het verliezen van een geliefde of een conflict met een vriend of vriendin. Deze situaties kunnen een grote invloed hebben op jouw welzijn en een depressie veroorzaken. Tijdens interpersoonlijke therapie richt een therapeut zich op jouw relaties en welke gevoelens deze relaties bij jou naar boven brengen.
Mindfulness
Een andere therapie bij depressie is mindfulness. Bij mindfulness draait het volledig om het hier en nu. Je leert je aandacht op het nu te richten, wat makkelijker lijkt dan het soms is. Want vaak ben je al bezig met iets dat komen gaat of denk je veel terug aan gebeurtenissen in het verleden. Mindfulness helpt mensen met een depressie om beter om te gaan met depressieve gevoelens. Zo kun je in de toekomst gevoelens van machteloosheid voorkomen.