Auto&vervoer

Welke transport documenten heb ik nodig?

119views

Wanneer je goederen naar het buitenland wilt vervoeren zijn er veel transport documenten nodig. Waardoor jij als exporteur er werkelijk de bomen door het bos niet meer ziet. Uiteraard, is dit geheel afhankelijk van wat je daadwerkelijk gaat vervoeren, je bestemming, het type vervoer en natuurlijk de bestemming.

In deze blog gaan wij je informeren over alle verschillende documenten. En waarom veel bedrijven dit uitbesteden aan een zogeheten: transportexpediteur.

Hieronder lees je er meer over:

Transport documenten nodig? Dit regelt een transportexpediteur 

Je bent transport documenten nodig voor je goederen naar het buitenland? Dan kun je dit natuurlijk allemaal zelf gaan regelen, echter is dit voor veel bedrijven erg tijdrovend om je hiermee bezig te houden. Je wilt immers gewoon bezig blijven met het vak waar je passie ligt, dat is namelijk ondernemen.

Toch zijn er gelukkig partijen, die je dit soort zaken helemaal uithanden kunnen nemen. Deze partijen noemen we ook wel transportexpediteurs. Zij zijn gespecialiseerd in het importeren en exporteren van goederen van en naar het buitenland. Het voordeel aan deze partner, is met name dat zij door jarenlange ervaring vele connecties hebben opgebouwd. En dus ook sneller een transportpartner kunnen vinden, dus wil je enkele goederen per lucht vervoeren en de andere over zee? Dan regelen zij al het papierwerk, zoals het douane document. En sluiten zij met alle partijen contracten af, terwijl jij enkel en alleen een contract met je expediteur hebt afgesloten.

Oftewel, tegen een scherptarief afhankelijk van wat je wilt vervoeren kun je met veel gemoedsrust je goederen naar het buitenland laten transporteren. Terwijl jij je onderneming draaiende kunt laten houden en alles van afstand in de gaten kunt blijven houden.

Welke documenten ben je nodig?

Allereerst, is het geheel afhankelijk van wat je gaat vervoeren, hoeveel en waar naar toe. Om te bepalen welke douane documenten en transport documenten je daadwerkelijk nodig bent. Ga je bijvoorbeeld: goederen naar landen buiten de EU vervoeren? Dan heb je het zogeheten: douaneaangiftedocument nodig. Dit is verplicht voor elke import en export van en naar landen buiten de EU. Hierin staat wat het gewicht is, het aantal, de goederencode of de douanewaarde. Vult dit altijd kloppend in anders kan het je echt problemen gaan opleveren. Daarnaast, is het bezitten van een CvO (Certificaat van Oorsprong), ook nodig wanner je naar landen buiten de EU wilt vervoeren. Vaak hoeft dit bij EU-landen, onderling niet te worden geregeld. Dit document bewijst namelijk de oorsprong van de goederen, dus waar het is geproduceerd is, etc.

Verder, is het bij elk type transport, ook verplicht het juiste transport document bij je te hebben.

Hierbij moet je denken aan:

  • Vervoer je goederen over de weg, dan dient het een CMR-document te bezitten.
  •  Bij luchttransport, is dit het Master Airway Bill.
  • Zeetransport moet altijd zijn voorzien van een Bill of Lading
  • Kies je voor treintransport dan heb je een CIM-vrachtbrief nodig

Tenslotte, is het hebben van een bankdocument, ook verplicht hierin staat vermeldt: dat de bank van de koper de exporteur op een bepaalde datum, een bepaald bedrag overmaakt voor de goederen. Ook is het hebben van een exportadministratiedocument iets wat je ook niet mag vergeten. Hierin staat alle overige documentatie, zoals: de btw-tarieven, etc. Dus wil je zorgeloos je goederen laten vervoeren? Kies dan voor een transportexpediteur!

Leave a Response