Huis en tuin

Welke verschillende soorten dekbedden zijn er?

bed
499views

Een dekbed heeft een betrekkelijk lange levensduur, maar soms ontkom je niet aan vervanging ervan. Wanneer je op zoek bent naar een nieuw dekbed, ontdek je al snel dat je veel te kiezen hebt. Dekbedden zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende afmetingen, maar ook met verschillende vullingen. Hierdoor weet jij mogelijk niet goed welk dekbed je moet kiezen. Wij helpen je hier graag een handje bij. Hieronder zetten we een aantal soorten dekbedden op een rijtje, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Donzen dekbed
Er zijn veel Nederlanders die ´s nachts onder een donzen dekbed slapen. Dit komt doordat dit dekbed een aantal voordelen heeft. Zo laat het bijvoorbeeld vocht door en houdt het de warmte goed vast. Donzen dekbedden zijn relatief duur in de aanschaf, maar bij goed onderhoud heb je er jarenlang plezier van.

Het dons waarmee een dekbed gevuld wordt, kan overigens verschillen. Het ene dekbed wordt gevuld met dons van eenden, terwijl er voor andere dekbedden ganzendons wordt gebruikt. Een ganzendons dekbed is duurder dan een dekbed met eendendons, maar heeft wel een hogere isolatiewaarde. Ganzen zijn namelijk groter dan eenden, waardoor de donsvlokken ook groter zijn. Daarbij komt dat ganzendons vaak net een wat hogere vochtopname heeft dan eendendons.

Synthetisch dekbed
Naast donzen vulling kun je ook voor een dekbed met synthetische vulling kiezen. Deze dekbedden zijn misschien nog wel populairder dan de donzen dekbedden. Hoe dit komt? Omdat synthetische dekbedden goedkoper zijn dan dekbedden met dons. Daarbij komt dat je ze kunt wassen op 60 graden, wat zo’n dekbed ideaal maakt voor mensen met bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie.

Een synthetisch dekbed heeft ook nadelen. Zo laat deze vulling vocht minder goed door, waardoor je makkelijk en snel een zweterig gevoel kunt krijgen wanneer je eronder ligt. Ook houdt een dekbed met een polyester vulling de warmte minder goed vast.

Wollen dekbed
Ben je op zoek naar een warm dekbed? Dan is een wollen dekbed mogelijk iets voor jou. Dit materiaal isoleert goed en laat daarnaast ook vocht goed door. Nadeel van een dekbed met wol als vulling is dat dit niet goedkoop is. Daarbij komt dat een dekbed met wol vaak niet in de wasmachine kan. Je moet het dekbed chemisch reinigen wanneer je hem schoon wilt maken.

Kameelharen dekbed
Ja, je leest het goed. Er zijn ook dekbedden met kameelharen als vulling. Het haar dat gebruikt wordt om het dekbed te vullen, is afkomstig van de wintervacht van de kameel. Deze haren worden uitgekamd en daarna verzameld. Een kameelharen dekbed isoleert zeer goed. Daarbij komt dat de haren vocht en zweet ongemerkt opvangen. Hierdoor is een dekbed met een vulling van kameelharen zeer goed te gebruiken is in alle seizoenen.

Leave a Response