Huis en tuin

Zonnepanelen, de beste energie-investering van het moment!

Zonnepanelen, de beste energie-investering van het moment!
689views

Ze zijn al enkele jaren verkrijgbaar en nog steeds zijn zonnepanelen erg populair. Het plaatsen van zonnepanelen is niet goedkoop, al zijn de prijzen in de loop van de voorbije jaren al heel wat betaalbaarder geworden. Meer nog, de prijzen voor zonnepanelen stonden eerder nog nooit zo laag genoteerd. Ook de technologie en het rendement zijn er in die tijd op vooruit gegaan. Zonnepanelen zijn tot op de dag van vandaag nog steeds een rendabele investering die loont. Enerzijds omdat je jouw eigen energie kunt opwekken op een onafhankelijke manier, anderzijds omdat ze een ideale oplossing zijn voor de energieprijzen die voortdurend blijven toenemen. Bovendien werk je door het plaatsen van zonnepanelen mee aan een schoner milieu, ze zijn dus een groen alternatief voor de traditionele manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt. Ook wat betreft duurzaamheid zijn zonnepanelen een mooi alternatief, ze gaan lang mee tot wel 15 jaar, en behouden hun rendement quasi jaar na jaar.

Werking van zonnepanelen

Naast de zonnepanelen zelf bestaat de installatie nog uit een montagesysteem en een bekabeling die op het dak geplaatst worden. Hoeveel elektriciteit er kan worden opgewekt is afhankelijk van het piekvermogen van de zonnepanelen.

Binnenshuis wordt er ten minste één omvormer geplaatst. Deze zet de opgewekte gelijkstroom om in een bruikbare wisselstroom. Inzicht in de productie van de installatie kun je verkrijgen door een productiemeter of groene stroomteller. Je kiest best een installatie die kan aangesloten worden op het elektriciteitsnet, zodat je netstroom kunt gebruiken op momenten waarop er onvoldoende of geen elektriciteit wordt gegenereerd door jouw zonnepanelen. De facturatie- of injectiemeter houdt bij hoeveel stroom van en naar het net gaat. Wordt er meer geproduceerd dan verbruikt? Dan draait de teller terug.

Atoomkrachtmicroscopie

De technologie die wordt toegepast in zonnepanelen wordt alsmaar innovatiever. Zo wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van Atoomkrachtmicroscopie (oftewel atomic force microscopy, AFM). Bij deze scanning probe microscopy-techniek wordt met een naald het oppervlak van een object op atomaire schaal verkend. De beperking dat het object elektrisch geleidend moet zijn is hierbij niet van toepassing. De AFM meet het doorbuigen van een bladveer (in plaats van het constant houden van een tunnelstroom) en stuurt deze bij zodat op de naald een constante kracht wordt uitgeoefend op het oppervlak van het object.

Leave a Response